orka’s

De gewone dolfijn is door de geschiedenis heen vaak beschreven in kunst en literatuur. Onlangs werd voorgesteld dat twee vormen van deze soort, de kortsnavelige (delphis) en de langsnavelige (capensis) gewone dolfijn, twee verschillende soorten vertegenwoordigen.

De orka in detail:

 • FYSIEKE BESCHRIJVING De algemene lichaamsvorm van een orka is ruwweg cilindrisch maar loopt taps toe aan beide uiteinden. Deze karakteristieke spoelvormige vorm is vrij energiezuinig om te zwemmen. In vergelijking met andere lichaamsvormen zorgt deze lichaamsvorm voor minder weerstand (de tegenkracht die een object genereert terwijl het door water reist).
 • KLEUR Orka’s zijn zwart-wit, met een grijze vlek die een “zadel” of een “cape” wordt genoemd op de rug, net achter de rugvin.

  De grote vlakken zwart en wit zijn duidelijk gescheiden. Het gehele dorsale (boven)oppervlak en de borstvinnen zijn zwart, behalve het grijze zadel. Het ventrale (onder) oppervlak, de onderkaak en de onderkant van de staartvinnen zijn meestal wit. De onderkant van de staartvinnen zijn omzoomd met zwart. Een ovale, witte “oogvlek” bevindt zich net boven en iets achter elk oog. De grootte en vorm van de witte gebieden en het grijze zadel van een orka variëren sterk tussen ecotypes. Opvallende oog- en zadelpatches kunnen orka’s in groepen helpen bij het coördineren van sociale interacties, jagen en zwemmen in formatie.

 • VINNEN EN VLOKKEN De voorpoten van een orka zijn aangepast om te zwemmen. Een orka gebruikt zijn ronde, peddelachtige borstvinnen om te sturen en, met behulp van de staartvinnen, te stoppen. Borstvinnen hebben de belangrijkste skeletelementen van de voorpoten van landzoogdieren, maar ze zijn ingekort en aangepast. De skeletelementen worden stevig ondersteund door bindweefsel. De bloedcirculatie in de borstvinnen past zich aan om de lichaamstemperatuur op peil te houden. De borstvinnen van mannelijke orka’s zijn proportioneel groter dan die van vrouwtjes. Een grote mannelijke orka kan borstvinnen hebben die zo groot zijn als 2 m (6,5 ft.) lang en 1,2 m (4 ft.) breed. De borstvinnen van een vrouw zijn aanzienlijk kleiner.

  De borstvinnen van een orka bevat 5 cijfers, net als de vingers van een menselijke hand.

 • LENGTE EN GEWICHT

  Volwassen mannelijke orka’s zijn over het algemeen groter dan hun vrouwelijke tegenhangers, inclusief kenmerken zoals borstvinnen, rugvinnen, staartvinnen en singel. De grootste geregistreerde mannelijke orka was 9,8 m (32 ft.) lang en woog 10.000 kg (22.000 lbs.). Het grootste geregistreerde vrouwtje was 8,5 m (28 ft.) en woog 7.500 kg (16.500 lbs.).

 • VOEDEN

  Om hun energie te behouden, zullen orka’s zich tegoed doen aan kleine aquatische levensvormen zoals vissen , inktvissen en octopussen, evenals grotere zeedieren zoals zeeleeuwen , zeehonden , zeevogels , pinguïns , walvissen, dolfijnen en zelfs haaien.

× How can I help you?