Tuimelaars

De tuimelaar is de meest bestudeerde en bekende van alle walvisachtigen. Dit is voornamelijk te danken aan het aanpassingsvermogen in de omgeving van gevangenschap, zoals onderzoeksfaciliteiten en mariene parken, waardoor we de bewegingen ervan kunnen bestuderen. De tuimelaar is enorm beroemd vanwege zijn verschijning in het tv-programma Flipper!

De tuimelaar in detail:

  • FYSIEKE BESCHRIJVING De tuimelaar heeft een lange en robuuste lichaamsvorm, met een uitgesproken stompe snavel. Omdat vijf van de zeven nekwervels niet samengesmolten zijn zoals bij andere dolfijnsoorten, is de nek van de prachtige tuimelaars flexibeler. Ze hebben ongeveer 40-48 scherpe kegelvormige tanden in zowel de boven- als onderkaak.
  • KLEUR De kleur van tuimelaars kan variëren van licht tot donker loodgrijs, met lichtere schakeringen aan de zijkanten en een witte, soms roze tot roze-grijze buik.
  • VINNEN EN VLEKKEN De rugvin is driehoekig, gebogen en middelgroot, tot 35 cm hoog en bevindt zich in het midden van de rug. De staartvinnen zijn proportioneel, gebogen, met een diepe middeninkeping en zijn 65-80 cm van punt tot punt. Hun vinnen zijn puntig en van gemiddelde lengte.
  • LENGTE EN GEWICHT Volwassen tuimelaars kunnen wel 4 meter lang worden en wel 650 kg wegen. In de Algarve lijkt hun gewicht echter beperkt te zijn tot ongeveer 350 kg (770 pond). Mannetjes zijn doorgaans groter dan vrouwtjes.
  • VOEDEN Deze dolfijnen kunnen individueel of in een groep jagen en eten, waarbij ze vissen tegen het wateroppervlak achtervolgen. Ze consumeren elke dag ongeveer 8-15 kg (15-30 pond) voedsel. Hun dieet omvat een verscheidenheid aan vissoorten, maar ook inktvissen en schaaldieren.

× How can I help you?